LAILA REDLUND

IMG_5051 - Kopia

 

 

  

 

 Jag har SKK:s fullständiga uppfödarutbildning. 

Jag och min man bor i Karbenningby Norberg. Hit flyttade vi våren 2018. Jag har uppfödning av DSG i liten skala, för tillfället har vi fyra gårdshundar hemma, Inca som är född i juli 2009 mamma till Tess som är född i december 2014 och till Elvira som föddes i augusti 2015. Vi åkte till Norge och köpte lilla Sissi, (Samkas Madeira MM som nu är ett år och ska hälsoundersökas för att så småningom kunna användas till avelstik.

Mitt hundintresse började redan när jag var tonåring, skaffade min första hund när jag var fjorton år, en svart/vit långhårscollie, som blev kvar hos mina föräldrar när jag flyttade hemifrån. Efter collien blev det schäfer.

 Jag jobbade med schäfer ganska länge, både med uppfödning tillsammans med min dåvarande man, och senare med min nuvarande man, bruks- och lydnadstävlingar. Måste så småningom avveckla denna verksamhet då min kropp sa ifrån, så var jag utan hund ett tag.

Märkte snart att jag inte kan vara utan hund,  Jag började kolla raser. Av en händelse träffade jag på en gårdshundstik på en brukstävling i Jämtland. Klick! jag var fast, en sådan hund ville jag ha. For runt hos flera uppfödare och på så vis bekantade mig med rasen. Till slut fanns det en uppfödare som hade en kull med otingade valpar i Nykvarn.

Där köpte jag min första gårdis Taxinges Lilla Gubben (Diesel). Det var år 2005, funderade väl redan då på att det var en hund jag köpt för att använda i avel om det visade sig att han blev bra. Han är bra. Jag har tävlat med honom, både lydnad och bruks, han har godkända höftleder och han är MH-testad och skapliga, t.o.m. bra bedömningar på utställning, ett Exc CK i junior). Han hade blivit en bra avelshund, om det inte hade visat sig att flera av hans syskon ur två kullar med samma kombination är HD-belastade, somliga grava fel.  Jag vill inte använda honom i avel, och kommer inte heller att göra det. Diesel är idag kastrerad och bor nu på gamla da´r på landet hos en ny familj.

I november 2008 föddes lilla Hjärtliga Hilda, min första avelstik. Jag köpte henne av Sofia Westergren-Larsen, Sofalex kennel. Det blev två kullar efter henne, 13 st klimpar med mycket bra mentalitet, tyvärr så nedärvde Hilda sin rullade svans till några av dem i B-kullen men jag ansåg att jag ville använda henne i aveln eftersom hennes mentalitet och temprament är så otroligt bra så det ska föras vidare. Hilda bor nu med sina fodervärdar i Västerås.

2009 så föddes Inca, även hon från Sofalex kennel. Inca har gått väldigt bra på utställning, Har varje gång jag ställt henne hållit sig där framme men aldrig nått ända fram, hon har flera reservCert men har aldrig fått Certet. Inca har fått fyra kullar och den sista kullen, E-kullen, föddes den 21 augusti 2015, Inca är numera en glad pensionär.

 

Vill du läsa mer om mina hundar, gå in under fliken "Mina hundar".