RÖDLUNDAS KENNEL

 

 

 

 

 

 

 Calvin K Incason huvud  Elvira-IMG_7606 FILIPPA, IMG_4741

 

 

GÅRDSHUNDEN

Den dansk-svenska gårdshunden är en stor hund i liten kropp. Trots att den är liten och ”ser söt ut” är den alltså en ganska krävande och energisk hund.
Den är vaken och pigg, nyfiken och läraktig men den är också en riktig knähund - sover gärna också under täcket om den får. 
Det finns mer eller mindre jakt i gårdshundslinjerna, vilket gör att en del är mer jaktbenägna än andra. Den är nyfiken och allt ska undersökas.

Man bör ha en del erfarenhet av hund om man skaffar en gårdshund annars ska man ta reda på så mycket om rasen som möjligt, tala med andra gårdshundsägare t ex.
Rasklubben har Aktivitetsgrupper i många län från norr till söder, där kan man få träffa gårdshundägare och deras hundar,  Aktivitetsgrupper | gardshund.com

Det är ju en gårdshund så den larmar när någon närmar sig reviret, men är i övrigt inte någon skällig ras. 
Gårdshunden är generellt sett en frisk ras, och den hänger mer än gärna med i skog och mark och på joggingturen eller på ridturen. En trogen kamrat under förhoppningsvis många år.
En gårdshund kan bli upp till 16-17 år gammal.          

Under de första 3-4 veckorna behöver tik och valpar lugn och ro. Därefter får de successivt stifta bekantskap med världen utanför valplådan.
De får träffa andra människor, våra barnbarn och träffa familjens övriga hundar. Vid 4-5 veckors ålder tar vi emot besök. 
Vi vill att våra valpar skall få ett riktigt bra hem, där det finns plats, tid och engagemang för en ny familjemedlem både fysiskt och mentalt. 

Tänk därför noga igenom vad det innebär att vara hundägare och om man har den tiden. Vad gör man med hunden när man arbetar och barnen går i skolan?
En hund ska inte lämnas ensam under en hel arbetsdag, det är inte sjyst mot hunden och en valp ska inte lämnas ensam alls. 

Gårdshunden tycker inte om att vara ensam. Faktum är att rasen är mer beroende av mänskligt sällskap än många andra raser.


Hur ser kvällarna, helgerna och fritiden ut? Vem ansvarar för hunden etc? 

Vid 6-7 veckor har vi sett en hel del av bl a valparnas mentalitet och försöker placera rätt valp i rätt hem med hjälp av vår kunskap om kullen och era önskemål.
Vid intresse av valp ser vi gärna att du fyller i formuläret på kontaktsidan och berättar om dig och din familj, vilket liv ni kan erbjuda en valp/hund. 

Ett krav jag har är att jag har träffat mina blivande valpköpare innan någon valp kan tingas.  

Att stå på min intresselista innebär inte att man tingat en valp.

Jag önskar och vädersätter att mina valpar blir mentalbeskrivna efter ett år och gärna HD-röntgade.
Det är för att kunna utvärdera min avel och för att kunna 
bibehålla den dansk svenska gårdshunden som en frisk och mentalt stark ras.

Kontakta oss för att få information om rasen och för att besöka oss och våra hemmavarande hundar.

Vi värdesätter att ha god kontakt med våra valpköpare för att bistå med den information och de råd vi har att ge för dem som önskar det.